Leven vanuit Hart & Ziel

voor de zoekende mens

Home Coaching Hoe ik het zie Blog Marijke Sies Contact

Het komt vaak voor dat iemand het gevoel heeft pas op latere leeftijd hooggevoelig te zijn geworden. Dat is zeker niet het geval, hooggevoeligheid is een aangeboren eigenschap. Maar hooggevoeligheid kan zeker een bijzonder verloop in ons leven hebben en wordt je je er pas later van bewust.

Misschien ken je het bijvoorbeeld dat je leest over hooggevoeligheid bij kinderen, en ineens veel uit je eigen jeugd herkent. Alleen in de periode van ca 18 tot 40 jaar heb je daar eigenlijk niet zoveel van gemerkt.

Dan, rond 40 jaar verandert dit. Ervaar je steeds vaker energieverlies en meer onrust, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of grotere bijeenkomsten; of word je onrustig tijdens verjaardagsfeesten of voel je je  de dag na zo’n feest letterlijk uitgeteld. Iets dat je eerder eigenlijk niet kenden.

Herken je dit?

Dat je je pas op latere leeftijd bewust wordt van je hooggevoeligheid, hangt samen met de (spirituele) ontwikkeling die je doormaakt, ook als je je daar niet bewust van bent.


Dat zit ongeveer zo

In de leeftijdsperiode van ca 18 tot 30 jaar ontwikkelt ons ego zich. Het ego reikt ons de kennis, gedragspatronen en eigenschappen aan die we “nodig hebben” om ons leven vorm en inhoud te geven. Hoe ons ego “er uitziet” wordt bepaald door invloeden van binnenuit -de innerlijke krachten en talenten waarmee we geboren zijn- en van buitenaf -de omgeving waarin we opgroeien, de waarden en normen waarmee we worden opgevoed, de manier waarop we als kind bejegend zijn. enz.-.

In de periode daarna tot ongeveer ons 40ste jaar, groeien we hierin. Ons ego biedt ons zekerheid en (als we geluk hebben) zelfvertrouwen. Het biedt ook een beschermend jasje voor de krachten en talenten in ons, in onze ziel, waarmee we nog niet naar buiten kunnen/durven treden. Met de beschermingsmantel van ons ego, kan onze ziel groeien en kunnen de innerlijke krachten zich ontwikkelen.

Rond ons 40ste is onze ziel zodanig in “kracht gegroeid” dat zij zich wil manifesteren en de in haar levende nog-niet-gekende talenten en krachten aan het licht wil laten komen. De ziel maakt zich als het ware los van ons ego en we gaan onszelf op een andere manier ervaren.

Tevens krijgt onze (hoog)gevoeligheid door het loslaten van ons egojasje meer en meer de ruimte. We (her)ontdekken onze hooggevoeligheid met alle mooie kanten, maar vaak ook met de lastige kanten. We hebben het bijvoorbeeld niet meer naar ons zin op verjaardagsvisite, ons werk schenkt ons niet meer de bevrediging die we kenden, het glaasje wijn valt steeds vaker niet goed of we voelen ons steeds vaker ongemakkelijk in situaties die mooi lijken maar waarvan we intuïtief aanvoelen dat ze eigenlijk niet kloppen.


Het zijn kleine voorbeelden, maar een teken dat je je meer en meer bewust wordt van je (hoog)gevoeligheid. Liever gezegd, dat je hooggevoeligheid zich meer en meer laat blijken.

Een gevoeligheid die er altijd al was, maar waar je nu (opnieuw) mee mag leren omgaan. Ja, dat vraagt veranderingen. Want hoe kies je als je weer wordt uitgenodigd voor een verjaardag of een jubileum; of hoe pak je het aan als je in vergaderingen merkt dat je energie langzaam wegloopt; of als je dochter steeds weer dat hele drukke vriendje mee wil nemen…

(Opnieuw) leren leven met je hooggevoeligheid kan wel. Het begint ermee je werkelijk bewust te worden van je hooggevoeligheid. Daarna kan je onderzoeken wat voor jou de energie-vreters zijn, hoe je daar op een andere manier mee om kan gaan en hoe je je beter kan beschermen tegen een overdaad aan prikkels.

Heb je je hooggevoeligheid een beetje door en hoe je ermee kan leven… dan kan je ook ontdekken wat het je te bieden heeft; inlevingsvermogen; onbevangenheid; vrij worden van (voor)oordelen; krachtig en tegelijk liefdevol zijn, zelfvertrouwen.


Kan je hierbij wel wat hulp en tips bij gebruiken?

Bel 06-13892072

Of mail marijke@levenvanuithartenziel.nl


Terug naar vorige paginaWaarom ontdek ik mijn hooggevoeligheid nu pas?


Leven vanuit Hart en Ziel
Marijke Sies

Fré Cohenstraat 6
7425RL Deventer
06-13892072

info@levenvanuithartenziel.nl


Coaching

Hoe ik het zie

Marijke Sies

Contact